Ödem på chiliplantorna

Ödem på chiliplantorna

Nu har plantornat fått boa in sig inomhus och det är ju sällan det går helt utan att det dyker upp några problem längs vägen. Även om man kikat igenom plantorna ordentligt innan dom tas in, så kan det lätt komma fripassagerare eller annat..Denna gång var det enstaka löss och ödem hos vissa av plantorna.

Just ödem hos chili visar sig som små bubblor/knottror under bladen och det beror oftast på att rötterna tar upp mer vatten än plantan klarar av att transpirera. Det blir som en obalans i systemet och gör att cellerna lätt spricker pga trycket.  Mitt första tag emot detta var att sätta in en fläckt för att öka cirkulationen i chilirummet och samtidigt satte jag ut s.k Torrbollar som är suveräna på att suga upp fukten i rummet.   Jag gav även en del av plantorna nya frisyrer , så det inte blir för tätt mellan plantorna och att luft kan cirkulera mer mellan grenarna/bladen. 

Efter en tid så har jag märkt stor skillnad och plantorna börjar hämta sig. Underbart! Men jag håller koll och ger dom nya frisyrer allt eftersom det mognar. Nu har dom ju fått växa fritt hela sommaren ,så det är lite kul att ge dom lite nya utseenden. Dom får helt plötsligt en helt annan karaktär och man ser själva frukterna mer. Vilket gör att jag kan spendera ännu mer tid där , bara för att sitta och stirra på dom en längre stund. Mina godingar! 

Bladlöss, sällan man kommer undan dessa när plantorna varit på grönbete utomhus. Men denna gång var jag beredd och hade redan innan dom landat inomhus ordentligt beställt nyttodjur. En blandning av gallmygga och parasitstekel sattes ut hos plantorna för att arbeta mot en eventuell bladlusatack. Och visst har dom jobbat! Dom få jag sett har dom lyckats ta och jag ser nyttodjuren som nya familjemedlemmar. 

Välkommna mina nya kompisar, käka på och få bort dom få löss som finns så ska ni bli utsedda till årets finaste medhjälpare när våren väl kommer igen. Fjäsk hjälper ju oftast med  chiliplantorna, så det borde ju funka med nyttodjuren med...

2019-09-19 20:19
Totalsumma:
    Till kassan
    Tillagd i varukorgen