Välkommen till mitt lilla Chiliparadis som jag delar med mina flitiga tjejer.

Här är min lilla fristad , en plats att ge utlopp för all passion jag känner för just chiliodling och bin. I mitt lilla chiliparadis så finns det både Divor och tråkiga rackare. Divorna är som namnet säger väldigt krävande damer , men sen har jag ju mina raringar som växer utan en massa daltande. Men visst .. jag får erkänna att jag skämmer bort dom lite väl mycket ibland med. Ibland får dom lite väl mkt gottis i jorden och så slutar det med att dom tar på tok för mycket plats. Och vi ska inte gå in på sådderna... Det petas alltid ner för många frön , men samtidigt är det ju så svårt att försöka välja några enstaka sorter när man sitter där med ett gäng fröpåsar! Hur som..

Jag hoppas att min kärlek för naturen , odlingen och bina lyser igenom och ger värme till er som läser här på sidan. Även via sociala medier som jag försöker hålla uppdaterade med jämna mellanrum även om tiden inte riktigt räcker till jämt. Jag hoppas att ni alla som lämnar ett meddelande , kommentar eller lämnar avtryck på annat vis känner min tacksamhet. Det betyder otroligt mycket för mig att kunna få chansen att fortsätta med det jag älskar och att få dela det med så många fantastiska människor som på ett eller annat vis delar samma intresse. Ni är värdefulla, otroligt värdefulla. Tack och jag hoppas ni känner er välkomna på min sida.

Kommande marknader

Höstens nyheter bland ljusen

I höst så kommer det komma en del nyheter bland ljusen , svamparna fortsätter att dyka upp i nya utföranden. På bilden nedan syns Karl-johan som kommer finnas på hemsidan i slutet av September i samband med Local Femmes market onlinemarknad.

Sälgen är välbesökt

Äntligen vår! Denna vinter kändes oändlig , men nu börjar solen visa sig mer och mer samtidigt som tjejerna jobbar flitigt på att bygga upp samhällerna efter vintern. Två förluster blev det för min del hittils i år , lika jobbigt varje år. Och det kan vara mer , men vädret har senarelagt en vårgenomgång för min del. Men förhoppningsvis så stannar det vid två förluster och jag försöker lägga det åt sidan för stunden och bara njuta av att se tjejerna flyga för fullt igen. Det är underbart! ÄNTLIGEN VÅR!

Både jag och tjejerna laddar upp inför sommaren. Jag är i full fart med vårmarknader i skrivande stund , men även planering inför kommande honungsskördar och höstmarknader. Tiden går fort när man har roligt , speciellt under sommaren när det är som roligast. Så för min del gäller det att vara ute i god tid med det mesta innan naturen kommer igång för fullt och tjejerna behöver som mest uppmärksamhet. Och än är jag inte redo , glasburkar behöver köpas in och ja.. det mesta ligger och väntar på mig.

Men samtidigt så känner jag ett ständigt sug efter att vara ute , kroppen skriker efter utevistelse i naturen. Att få gå runt med kameran och spana vart tjejerna flyger. Att få fotografera tjejern genom säsongen , för att kunna titta tillbaka på vackra minnen och få längtan till kommande säsong när vintern är som mörkast. Det är något jag saknat ända in i själen, så jag pririterar tid att bara få gå runt och se vart de kan befinna sig. Man måste passa på att njuta med och ta vara på tiden som är här och nu.

I år så kommer bifadderskap sättas åt sidan och det kommer säljas nyslungad honung på hemsidan. Man måste våga prova nytt och jag uppskattar förra årets bifaddrar enormt mycket. Alla platser blev slutsålda snabbt och jag känner fortfarande en enorm tacksamhet över det. Tack, vad vore jag utan erat stöd!

Jag kommer dock att återkomma med bifadderskap nästa år igen , jag vet att ni är flera som frågat efter det. Men jag vill att man som bifadder ska känna att man verkligen får hänga med tjejerna och mig på nära håll under hela säsongen. Därför håller jag på att utveckla det mer , samtidigt som tiden inte ricktigt räcker till. Därav får fadderskapet ligga och vila lite till nästa år , men honung kommer det förhoppningsvis säljas runt midsommar om vädret tillåter det. Vi får hålla tummarna för ett gott honungsår även i år!

Årets första slungning

Den genomfördes på midsommarafton med stor omsorg och glädje. Tjejerna har jobbat på otroligt bra och jag är så enormt stolt över dom! Tänk så dom har kämpat och tillslut blev det dags för årets första skattning. Jag är speciellt förtjust i den nyslungade honungen , den har så mycket smak och arom. Och årets första är alltid den godaste! Ett gäng burkar blev det , även om årets första skattning blev något försenad pga vädret. Men den som väntar på något gott...

...väntar oftast för länge , jag vet. Men sen årets första slungning så har vädret minst sagt vänt och det har varit soliga dagar med fullt drag för tjejerna. Och denna entusiastiske biodlare stod tillslut med insikten att det var materialbrist och för få burkar till kommande skattning. Jag gjorde en titt in hos tjejerna för att se när det kan komma att bli dags för årets andra slungning och hittade ett gäng fullt täckta ramar. Jag trodde att jag skulle få några veckor på mig.. Kanske i slutet av Juli.  Men nu är det dags och jag är inte redo än. Men det är bara att kavla upp ärmarna och frakta hem burkar snarast! Tjejerna behöver mer plats igen och denna vecka ska det slungas högsommarhonung!

Nu kör vi tjejer!

Nytt i shoppen!

Tändkottarna har vi skapat för hand , tallkottarna är noga utvalda och handplockade av oss. Vi har sedan fäst en veke på kotten och doppat den i rikligt med rapsvax och bivax som blivit över från ljustillverkningen. Vi vill ta vara på alla så kallade slattar som blivit över efter vi prov eldat ljus för att få en uppfattning om brinntid och där kom Morsan´s flamma in i bilden. Då vi själva uppskattar att laga mat över öppen eld , så använder vi tändkottar för att tända brasan. 

Bigården expanderar

Tjejerna har haft brist på bra flygväder i några dagar och vips så dök svärmceller upp hos samtliga samhällen. Dom är produktiva tjejerna och efter att jag rivit ett antal svärmceller.. Så blev dom bara bättre på att försöka gömma dom för mig och bygga ännu fler! Så det var helt enkelt dags att göra avläggare för att försöka minska tjejernas svärmlust. Så just nu är dom sju samhällen , återstår att se om alla drottningar kommer igång med äggläggningen efter deras parningsflygning. Men jag håller tummarna att allt går vägen som det ska.

Även om denna utökning inte var med i beräkningen när jag planerade sommaren , så är den varmt välkommen. Och fler kommer dom bli , för jag har sedan i vintras bokat två paketbin som ska hämtas under juni. Då blir det troligtvis nio samhällen att invintra i år och jag ser redan nu med spänning framemot nästa år. Då ska jag se till att lägga in eventuell tristess hos tjejerna i planeringen , så kanske jag är extra beredd på att dom kan få för sig att bygga svärmceller på löpande band.

Kommer snart!

Är det någon mer än jag som tycker maten smakar som godast när den är tillagad över öppen eld ? Och att samtidigt få äta denna goda måltid i naturen med en vacker utsikt är svårslaget! Lägg till nära och kära som sällskap och man har enligt mig själv en fantastisk kväll som ger minnen för livet. Jag har letat efter bestick som passar att ta med sig på dessa utflyckter och även till längre vandringar.. Jag har tidigare haft med mig vanliga bestick, men om jag skulle råka glömma någon av dessa ute i naturen så kommer dom inte förmultna och riskerar att skada natur samt djurliv. Det är någor jag vill förhindra! Så när jag kom över dessa bambu bestick som kommer med en smart tygpåse så klaffade det direkt! Och vad jag uppskattar med just dessa bestick är att kniven har rejäla eggar , så man kan skära det mesta av maten med den utan att man ska behöva ta i. Jag har provat dom vid flera grillkvällar ute i skogen och dessa kommer bli välanvända framöver. Jag kommer passa på att köpa in ett mindre parti med dessa bestick som kommer komma upp i webshopen framöver. Jag vill utöka utbudet i webshopen med fler hantverk från andra som liksom jag brinner för att hålla hantverket vid liv. Samt att jag vill kunna erbjuda produkter som är hållbara och som jag själv använder.

Kupor målas och ramar vaxas.

Full fart med förberedelserna inför kommande säsong , arbetet varvas mellan omplantering av plantor inomhus..samt målning av kupmaterial samt vaxning av ramar som bina ska få under denna säsong. Jag försöker att varva med olika färger för att få en varierad skala av kulörer i bigården , samtidigt som jag inbillar mig att det gör det lättare för tjejerna att hitta rätt mellan alla kupor som står på rad. Sen ger det ju ett fint inslag med all färg, man blir onekligen glad av alla färger!

Denna gång blev det en lite rödrosa ton tillsammans med en mörkblå nyans. Det ska bli så roligt att se dessa ute bland bina framöver, hoppas att dom gillar färgvalet jag gjort åt dom!

Nyhet bland ljusen !

Denna nyhet är en av mina nya favoriter , den är otroligt vacker när den brinner. Med en känsla av sommar och längtan efter solmogna apelsiner med utsikt över havet. Jag personligen älskar havet , att sitta på en vacker sandstrand och lyssna på vågorna ger så mycket enegri till själen. Jag hoppas ni kommer gilla detta ljus lika mycket som jag gör. Tillverkad för hand med en kombination av rapsvax och bivax. Den är genomfärgad och har en veke av bomull. Kika gärna närmare på denna och andra ljus under fliken " Webshop".

Florida

Bivaxljus som liknar en Tallkotte

Denna söta kotte! Jag älskar denna och den har även blivit en favorit av många för sin söta form som ger en fin detalj på bordet eller som en vacker gåva till jul. Handgjord i bivax och finns i både färgad och ofärgad. Dom bruna kottarna är färgade i rödbeta som odlats av mig tillsammans med kakao. Det ger dom en varm brun nyans och ingen är den andra riktigt lik då alla är gjorda en och en. Färgen kan variera , precis som på kottarna vi ser i vår vackra natur. Kicka in under fliken "Webshop" , där finner ni dessa söta kottar.

Bivaxljus i formen av en kotte

Varför är dina videos på Youtube på engelska?

Ja , det är en mycket bra fråga! Varför gör jag inte videos på svenska? Jag gör en del av mina videos på svenska , men de flesta är på engelska.

Varför kan man undra.. I korthet så bottnar det i att jag från början ville kunna prata engelska flytande. M;in tanke var att om jag började prata engelska mer , så skulle det även bli lättare med tiden och tillslut skulle dagen komma då jag kunde föra längre samtal på engelska. Idag känner jag mig mer säker när det kommer till att prata engelska , även om jag inte är där jag vill vara än.. Men jag tycker absolut att mina videos på engelska har hjälpt mig enormt mycket. Har du kanske sett några av dom? Isåfall vill jag tacka dig för din support! Det värmer och betyder mycket för mig.

Toppa chiliplantor?

Chili inspo!

Picklad chili med lök.

Carmine Carmine producerar riktigt bra efter sin övervintring. Hon var lite trög i starten , men nu börjar man se fler och fler mogna frukter.
Odla i DWC

Pimenta da neyde i DWC

Dammsugaren är här!

Dammsugaren är väl en klassiker och en av mina favoriter när det gäller fika. Även om jag nu är förtjust i fika överlag , så är dammsugaren den jag ofta väljer. Helt ärligt , så tackar jag inte nej till bakverk överlag, älskar fika!

För två år sedan så försökte jag återskapa dammsugaren som ett ljus..jag blev inte nöjd med resultatet och har sedan dess kämpat till och från med denna klassiker. Det har varit många misslyckade försök och i perioder så har jag lagt den helt åt sidan.  Jag kan erkänna att jag gråtit mellan varven , i ren frustration.

Men drömmen om att kunna skapa dammsugaren i form av ett ljus fanns kvar i tankarna och jag gjorde flera nya försök två år senare. Och nu , äntligen så kan jag känna mig nöjd! Dammsugaren är här för att stanna och du kommer finna denna söta klassiker i webbshoppen från och med den 25e mars.

Jag hoppas du kommer gilla dessa lika mycket som jag gör och framförallt känna kärleken jag lagt ner i att få denna så verklighetstrogen som möjligt.

Snart är våren här

Och det börjar sakta men säkert synas även här i webbshoppen! Jag fyller på med färgstarka inredningsdetaljer med fokus på återbruk , det finns krukor i svepande nyanser med metallic glitter som fångar blickar. Titta bara på Karusell här nedan!

Nyheter

Julen närmar sig med stormsteg och nu finns det lite nytt i webshoppen igen! Vad sägs om dessa godingar?

Tovade för hand av Svenskt ull och handstickade detaljer utav restgarn. Skapade med mycket kärlek från början till slut, hantverk när det är som bäst helt enkelt.

MAT-rundan 2022

Tusen tack alla besökare på årets MAT-runda , det blev en fantastisk helg! Ett enormt tack till AHL´s korv och nötkött som ordnade det så otroligt fint för alla besökare och oss som gästspelade. Tusen tack till alla er som stannde för att prata , provsmaka honung och köpte honung av mig. Det betyder otroligt mycket och jag känner mig lyckligt lottad som fått träffa er alla!

Hurra för Hallondrag!

Efter regn kommer solsken och det var precis det som hände med. Nu är det en fantastisk tid för tjejerna och dom fyller förråden med honung. Det glimmar som guld i solskenet när man öppnar kuporna och jag är så enormt stolt över tjejernas hårda arbete. På kvällarna står dom och fläktar med sina små vingar för att få ner honnungen till rätt vattenhalt innan dom tillslut täcker cellerna med ett tunt vaxlock. Vilken vändning det blev för tjejerna och tillsammans så är vi enormt glada! Tjejerna är starkare än någonsin och jobbar på så det blir honung även i år.

Honungen glimmar som guld i cellerna

Från en vår med regn och blåst så kom denna raketstart. Jag är glad över att jag jobbade hårt för att ge tjejerna gott om utrymme på våren trots vädret som talade emot oss. Det gav dom produktiva drottningarna utrymme att lägga ägg och gav samhället en styrka inför detta drag som pågår just nu. Och just i denna bigård så har tjejerna kunnat börja med sälg som kommer tidigt på våren när tjejerna behöver det som mest , sen kom maskrosorna som gula solar i området nära bigården. Och nu blommar dessa fantastiska hallon som ligger i anslutning till bigården. Jag själv känner en enorm lycka för deras skull och självfallet övriga pollinerare som kalasar på hallonens nätta blommor. Det är verkligen full trafik vid hallonen och det surras från tidig morgon till sena kvällar. Ljuva sommar , så vi alla längtat efter dig!

Humlorna samsas med tjejerna runt hallonen.

Just nu så inväntar jag de nya drottningarna som ska paras och börja lägga ägg. Jag hoppas dessa skönheter blir lika produktiva som mina nuvarande drottningar. Det är alltid lite nervöst innan jag ser att dom kommit igång ordentligt , men i värsta fall så får det bli en ihopslagning med annat samhälle om något skulle bli tokigt. Man ska inte oroa sig i onödan , det mesta brukar lösa sig i slutändan ändå.  Men en av dom har faktiskt visat sig och påbörjat sin äggläggning.. Hon har fått namnet Syster sol  och är en vacker dam. Dock på tok för snabb för att få till en bra bild på denna skönhet, även märkningen av denna donna gick sådär, hon fick åtminstone en liten klick färg på ryggen samt litet streck på ena vingen då hon inte alls ville vara still.. Men vacker är hon och jag håller tummarna att hon blir en av mina kommande raketdrottningar när hon blivit varm i äggläggningen. Sol , du är varmt välkommen!

Nu kör vi tjejer!

Årets första grundliga vårgenomgång och vårens behandling mot varroa är avklarad. Nu är säsongen offeciellt igång och jag vill nästan göra ett skutt av glädje. Vilken lycka och vilket väder det varit. En blandning av solsken och kyla som kommit omvartannat. Det har gett både glädje och nervositet i omgångar. Men just nu känner jag mig i fas! Tjejerna har fått större utrymme, dom kommer hem med sina pollenbyxor fyllda med färgglada korn, drottningarna är produktiva och lägger ägg. En drottning gick dock förlorad under vintern , tyvärr. När jag öppnade upp kupan så fann jag ett puckelsamhälle. Någon av tjejerna eller fler av dom hade tagit saken i egna händer och börjat lägga ägg som man kan se på bilden från en av ramarna från detta samhälle. Dock så är ju dessa ägg obefruktade, så det blir endast drönare (karlar) och det resulterar i att samhället dör ut tillslut. Så jag fick ta ett tufft beslut att antingen ta ramar med ägg från ett annat av mina samhällen , så dom eventuellt drar upp en ny drottning.. eller att helt enkelt vräka dom från sin nuvarande kupa och låta dom på egen hand hitta nya hem hos dom närliggande samhällerna. Det blev det sista alternativet för min del , då jag så tidigt på våren inte ville riskera att försvaga ett av mina starka samhällen på en ren chansning. Så med gråten i halsen , så borstade jag av bin från ramar och slog jag ut dom från kupan. Det var känslosamt , det måste jag erkänna. När jag senare samma kväll var tillbaka i bigården så hade de flesta hittat nya hem , men efter den lite turbolenta dagen så gick jag hem med tårar rinnandes ner på mina kinder. 

Dagen efter så bestämde jag mig för att samla nya krafter , se detta som en ny lärdom även om det var otroligt sorgligt ögonblick för min del som älskar tjejerna något enormt. Med det sagt så började jag inrikta mig på mina kvarvarande damer , även om jag vid mina vårgenomgångar främst inriktar mig på att kontrollera binas hälsa. Så kollar jag även så dom har täckt yngel , öppet yngel i olika stadier och färska ägg. När jag ser det , så vet jag att dom har en äggläggande drottning i kupan och jag lägger inte ner någon tid på att söka efter henne. Har dom yngel i olika stadier och främst färska ägg så vet jag att dom har en drottning där inne. Skulle jag se ett till samhälle som endast har drönarceller och har ägg som sitter längs kanterna i cellerna. Då är det risk för ännu ett puckelsamhälle. Men denna säsong så var det bara ett puckelsamhälle , som även är min första förlust under mina år som biodlare. Dock får jag en känsla av att tjejerna kände min sorg efter puckelsamhället , så för ovanlighetens skull så fick jag se  de övriga drottningarna! Vilken lycka! Här kommer bilder på två av dom , mina kära drottningar som jag är evigt tacksam över.

Dtrottning Chili med sin blåa nästan utsuddade prick på ryggen.

Chili , min äldsta drottning. Jag hade nästan trott att hennes produktivitet skulle avta detta år , men icke! Hon motbevisade mig när jag fick se färska ägg från ramsida till ramsida. Min lärdom från detta är att aldrig underskatta en fin dam i sina bästa år, hon håller igång min kära och jag ser framemot ännu en säsong tillsammans. Lyckan går inte riktigt att beskriva , det känns otroligt kul och dom har legat i mina damer. Det fanns gott om mat, pollen, täckt yngel , yngel i olika stadier och ägg  i deras kupa. Dom fick även ännu en sarg med utbyggda ramar samt ramar med endast mellanväggar så dom har lite att pyssla med. Jag fick även ta bort tunga ramar med foder efter vintern , dom hade på tok för mycket kvar. Vilket jag ändå är glad över , dom är sparsamma mina tjejer och har troligtvis haft en lugn vinter. Vissa kvarvarande ramar med foder tog jag en gaffel och rispade upp.  Då blir dom sugna och börjar äta upp det gamla fodret som lämnades kvar. Snart är naturen igång i sin fulla prakt och tjejerna behöver inte snåla så mycket som dom gjort under vintern. Jag vill att dom ska unna sig med, det tror jag alla mår bra av.  Och sist men inte minst.. Visst är hon vacker min kära drottning?

Drottning Tammy som gömmer sig något bland tjejerna.

Min kära Tammy! Denna kvinna , om ni bara visste vilken enorm kärlek och respekt jag känner för henne. Hon är en av mina egna drottningar som jag drog upp förra året och redan förra året så visade hon en fantastisk förmåga att utveckla samhället i rekordfart när hon väl blivit parad. Hon är helt fantastisk när hon lägger ägg , hon tar nästintill upp hela ramen med sin äggläggning och fyller ut dom från kant till kant. Som jag nämnde innan så har även Chili denna förmåga , men Tammy är vassare. Hon fyller ut dubblet så mycket som Chili och har varit snabb som attan nu på våren med att få igång samhället.  Detta samhälle är det starkaste jag har och jag fick vara snabb med att ge dom extra utrymme vid vårgenomgången. Jag fick även ge dom mer plats efter min vräkning av puckelsamhället, då jag misstänker att de flesta flyttade in där. När naturer började komma igång så smått och maskrosorna börjat blomma lite här och var. Så fick det bli ännu en sarg med en blandning av utbyggda ramar och ramar med mellanväggar. Och just i skrivande stund så insåg jag igår att dom utnyttjat sin extra plats väl , i den översta sargen så har alla mellanväggar förutom två byggts ut. Dom är flitiga tjejerna och jag inser att dom kanske kommer bidra till säsongens höghus om dom fortsätter så här. Jag kavlar upp ärmarna och gör mig redo för att få sträcka på mig under säsongen. Då jag slutat jobba med spärrgaller mellan yngelrum och skattlådan så vet jag inte om damen lagt ägg även i den översta sargen. Kan hända att hon varit även där och tagit plats. Men det gör inget , jag ska kontrollera det om några veckor när det börjar bli dags att ge extra utrymme igen om dom fortsätter i samma anda som nu.

Varför skippar hon spärrgaller kanske några av er tänker nu? Jo , enligt min erfarenhet så vill bina sällan gå igenom spärrgallret. Inte mina tjejer iallafall. Så jag bestämde mig att sluta bråka med dom om spärrgallret och skippa det helt. Det ger mig lite extra jobb då jag måste kontrollera varje ram när det börjar bli dags att skatta honung. Då jag inte vet vart drottningen valt att lägga ägg , men för min det gör det inget. Jag lät bina välja och det var ett tydligt nej på frågan om spärrgaller och jag vart nedröstad av tjejerna. Dom är ju en majoritet i jämförelse med mig , så den diskussionen slutade rätt tvärt. Så spärrgallret ligger snyggt på hyllan sedan dess och jag har en känsla av att den kommer få ligga där ett tag. Detta gör mig inte till en motståndare till spärrgaller , tvärtom. Jag ser det absolut som ett bra redskap för att få honungen för sig och yngel för sig. Mindre arbete vid skattning av honungen med , men som sagt.. tjejerna röstade ner mig.   

En del av den tydliga majoriteten

Framöver så hittas jag med största sannolikhet mellan kuporna surrandes med tjejerna. Med pollennyckel i ena handen för att försöka få en glimt av vilket sorts pollen tjejerna drar in. Dock är dom ruskigt snabba tjejerna , så det gäller att hänga med! I andra handen håller jag kaffekoppen med ett stadigt grepp, kaffe behövs när man ska försöka hänga med i spanandet efter pollenbyxorna. Jag tar dock pauser från spanandet med , då är det förberedelser för att underlätta tjejernas arbete och planering som gäller. Dock så är det främst jag som får anpassa mig efter tjejernas scheman, det är ju trots allt dom som bestämmer. Men jag håller koll så dom inte får för sig att svärma eller hitta på annat bus. Dock så känns det som om tjejerna oftast ligger steget före där , dom är ju som sagt otroligt snabba tjejerna.

Säsong 2022 är varmt välkommen , nu kör vi tjejer!

Äntligen vår!

Så var våren här med sina varma solstålar och bina har varit ute på sin rensningsflygning. Tänk att sitta hela vintern och hålla sig i väntan på att värmen ska komma. Jag kan känna deras glädje när jag sitter vid kuporna och åter får höra deras surrande. Som jag lägtat att få se dom igen! Vintern har som vanligt gått till oron över hur dom ska klara sig , har dom tillräckligt med foder? Hur har dom det i kuporna? Är det för mycket fukt? Många tankar som snurrat hos mig. Som vanligt så har jag vid upprepade tillfällen varit på besök i bigården för att sopa bort snö vid fluster och lagt örat mot kuporna för att höra deras dova surrande där inne. Och längtat , oj vad jag har längtat efter att få se dom igen!

Nu är den tiden här , nu när jag tar lite paus från att tillverka ljus till att lägga energi på bina och odlingen. Arbetet varierar från att vaxa ramar inför säsongen till att skola om plantor som står och trängs inomhus i väntan på frostfria nätter. Sådder utomhus i pallkragar och sen åka och lyfta på kupor för att kontrollera vikten så att mina kära inte svälter under våren innan naturen tar fart. När jag gjort mina besök och lyft upp kuporna så brukar jag sätta mig ner en stund för att njuta av surret och solskenet tillsammans med bina. Blundar och låter det underbara ljudet nudda mina öron samtidigt som solens varma strålar värmer mina kinder. En mindre paus innan det kommer att bli fullt upp och tiden inte kommer räcka till. Men att ta tiden till att njut a för stunden är minst lika viktigt. Att unna sig stunder så man är "här och nu" är lika viktigt som att få saker gjort. Viktigare skulle jag säga, man måste unna sig tid att njuta av det vackra som finns här och nu.

Än så ska man inte ropa hej och göra en dans av glädje , april som även kallas "bidödar" månaden kommer. Men hittills har alla kupor liv i sig och jag andas ut smått samtidigt som jag håller ett extra öga på deras vikt. Två känns något lättare än de andra , men inte så pass så det är akut foderbrist. Jag står redo med foderdeg och kontrollerar vikten med jämna mellanrum för att snabbt kunna rycka ut om det behövs. Jag kunde även observera att alla kom hem med små pollenbyxor, ett gott tecken på att de har en drottning och inte råkat förlora henne under vintern. Men som sagt , jag ropar inte hej och dansar av glädje än. Än så är det inte "lugnt" för min del. Jag håller koll och ser till så att mina kära inte riskerar svält. Bina förtjänar mer än det bästa, alltid. 

"Queen Chili" är namnet på min allra första drottning och namnet får följa med denna kupa oavsett drottningbyte. Till minne av min första kärlek bland bina.

Webshop och ljustillverkning

Det har varit mycket den senaste tiden , odlingen tar som vanligt en stor del av min tid tillsammans med mina fantastiska bin. Bigården har utökat denna säsong , vilket känns helt fantastiskt! Vi har även fått nya uppställningsplatser , vilket varit helt perfekt. Är otroligt tacksam för detta! Just nu är jag igång med att göra ljus av blandannat bivax, olika former och färger väntas. För mer uppdatering kring ljusen , kolla gärna in min separata instagram under namnet : Chilimorsan_candles

I övrigt kommer ljusen framöver dyka upp allt eftersom på min nya webbshop som fortfarande  är under uppbyggnad. Med andra ord.. jag måste bli vän med tekniken. Men håll till tåls och njut av de olika ljusen som dyker upp på instagram och slutligen här. Gjorda med en stor dos kärlek och glädje. Det kan låta nästintill lite klychigt, men jag lägger ner stor omtanke på det jag skapar. Jag är min största kritiker och det syns i mitt arbete, vekarna ska vaxas för att göra det lättare att tända ljusen. Det kan låta som en lite liten detalj , men irritationen som stiger när man försöker tända ett ljus och veken vägrar ta fart.. hua! Jag kan även avslöja att det kommer dyga upp fler ljus med vad jag kallar..extra allt! Detaljer , färger och form i en mindre utgåva. Tills dess bjuder jag på denna handstöpta bordsdekoration.. en klassiker. 

Och visst är den vacker?

Biodlingen gav mig nya perspektiv

År 2020 tog jag steget som jag i efterhand har önskat att jag gjort tidigare i livet. Jag skaffade bin och blev biodlare! Att kunna hjälpa naturen med pollinering och samtidigt njuta av egen honung gav en lycka som satte sig djupt hos mig. Jag har gråtit många tårar av lycka när jag fått sitta brevid kupan och se hur de flyger in med pollenbyxor genom flustret. Första  gången jag  fått smaka på honungen , det är en dag om jag tror att jag aldrig kommer glömma. Lycka , det är det jag närmast  finner som en passande beskrivning på känslan jag kände just  den dagen. Mina bin , jag älskar er och ni stal mitt hjärta från första stund.  Utan er , så hade jag inte funnit mig själv och den person jag vill bli. 

På bilden syns min första ettiket till mina honungsburkar , småskaligt men samtidigt något jag är otroligt stolt över.  Tillsammans med blommande pelargoner och bivax som smälts i en vacker form. 

Vart är personen jag en dag vill bli då? Drömmar om självförsörjning i olika former, leva i nuet och följa årstiderna. Leva mer av naturen och tillsammans med den.

Olika recept med hetta och ibland tillsammans med sötma!

Jag får ofta frågan vad jag gör med min chiliskörd.. Det kan ses som en enkel fråga men när jag ska försöka skriva ner den lista på olika recept eller tips som jag oftast använder, så blir det oftast för mycket för att få ner på bara några  enstaka rader. Så denna höst så började jag göra en serie med videos på youtube med allt från fermenterade chilisåser till söta bakverk med den där extra hettan. Jag kommer uppdatera listan så länge som möjligt och testa nya smak kombinationer under vägens gång. Jag försöker dock lägga ut en ny video varje måndag. Jag har valt att göra dessa på engelska , men jag svarar hemskt gärna på frågor via min mail som syns här på hemsidan. Ibland kan ett svar gå snabbt och ibland några dagar.Tyvärr har jag mycket kring mig i perioder , så jag kan ta tid på mig att svara ibland. Men jag tycker det är super kul att prata chili och olika recept med andra passionerade chilifantaster. Så hör gärna av er vid frågor eller bara för att prata chili. Jag blir alltid lika glad! 

Sesamgodis med chili

En av mina nya favoriter! Det är minst sagt svårt att sluta äta dom när man väl börjat.. Men fördelen är att de är enkla att göra ,så man kan snabbt göra fler så länge man har allt hemma. Smidigt och super gott med det söta från honungen som sen gifter sig fint tillsammans med chilins hetta. I love it!

Fermenterad chilisås med blåbär.

google7f050e4129e133dc.html

Totalsumma:
    Till kassan
    Tillagd i varukorgen