När jag började odla så trodde jag att man var tvungen att ha allt det senaste , både inom gödning och sådant som kan få odlingen att se extra fin ut. Men måste man det?
Idag så vill jag bara skrika nej, man måste inte alls köpa på sig massor av saker som stora företag erbjuder eller andra förespråkar. Det bästa är alltid att hitta det man själv trivs med , vill man ha matchande krukor för att det gör att man blir gladare eller gör odlingen komplett. Kör på det! Det ska i grunden vara roligt att odla och man ska göra det som passar en själv bäst. Jag har dock dom senaste åren hittat en liten passion för att använda det som finns till hands eller sådant som andra inte längre har behov av. Jag får många frågor kring mina stora vita "krukor" jag har till några av mina största chiliplantor, som i sin tur är gamla förvaringsbackar från en industri. Dom skulle slängas och då var jag snabb att få hem dom! Några hål i botten för att inte låta vatten stanna kvar och dränka rötterna , så var det bara att låta plantorna flytta in. Och dom trivs, även om det inte är "riktiga krukor". Även om långt ifrån alla behållare eller krukor matchar när dom står på rader lite här och var.. Så ser jag bara grönskan tillsammans med en palett av färg från både chili och blommor. Jag vill kunna lämna ett val gemtemot konsumtionshetsen som lätt kan ta över ibland. När man sitter där och får mängder med tips på vad som kan tänkas behöas när man ska starta sin odling av chili eller andra grönsaker. Se vad som finns hemma eller i närheten. Gamla hinkar från en restaurang som det står Majonäs på? Kör! Kom bara håg att göra hål i botten på hinken så inget vatten riskerar att bli stillastående i hinken. Sen kan man pilla bort etiketter med , så man behöver inte ha en fin planta som har en hink med texten Majonäs på. Och kanske det bästa av allt... Just hinkar från restauranger får man oftast gratis , så dom oftast slängs. Bra för miljön då hinkarna återbrukas igen innan dom gjort sitt och bra för plånboken!
Vad ska man inte snåla in på då?
För mig är jorden viktig , utan bra jord så blir det oftast inga bra resultat. Jorden är viktig , den ger liv åt ett frö som sedan växer sig så stor så den kan ge tillbaka i glädje och god skörd. Jag har sedan några år tagit tillvara på vårat egna matavfall med hjälp av Bokashi. Det är ett smidigt sätt att ta tillvara på en del i hushållet som slängs och samtidigt kunna tillföra ny näring till den jord som man tidigare användt sig av. Jag har en jordfabrik på balkongen , en större plastback med lock som jag brukar gräva ner delar av min bokashi i tillsammans med gammal jord som redan gjort sitt. Den är smidig på vintern när det mesta är fruset ute. Då kan jag kånka in den och tina jorden så jag har fin och näringsrik jord till mina nya plantor Toppen! Och det bildas även vätska från Bokashin allt eftersom man fyller på med matavfall, s.k lakvatten som jag kan tappa ur och använda som gödning när jag vattnar mina damer. Dom gillar godis i jorden och extra gottis när man vattnar mellan varven. Dom är gottegrisar! Det finns många fina och mer ingående artiklar när det kommer till just Bokashi. Så där lämnar jag över till att själv låta sig inspireras och få upp mer nyfikenhet kring att ta hand om sitt egna matavfall. Det är kul och spännande att se hur det som tidigare var sådant man inte hade användning för blir till härligt näringsriki jord. När jag började med Bokashi så skaffade jag mig en hink med tätt lock och tappkran för att kunna ta tillvara på lakvattnet med. Även det strö man använder för att släppa lös microorganismer som i sin tur gör detta till ett smidigt och mer luktfritt alternativ köptes. Men det strö man använder håller läänge , jag köper sällan nytt även om jag fyller hinken dagligen. Bokashi har blivit en av mina bästa vänner i odlingen och den ger mig mycket glädje. Man behöver inte köpa färdiga behållare om man inte vill , det insåg även jag när jag provade att göra egna. Jag fick fram två hinkar med lock , borrade hål i den hinken som skulle vara inuti den andra just för att kunna samla lakvattnet i hinken som skulle vara underst. Sen på med locket på den hink som fick vara inuti den andra och vara den som jag samlade matavfallet i. Nu kanske jag får det att låta krångligare än det är , därför rekomenderar jag att leta mer information. Det finns massor mer information kring Bokashi och alla härliga fördelar! (Psst! man kan även ha Bokashi och jordfabrik om man bor i lägenhet)
Man brukar säga att det bara ska vara godis en dag i veckan eller inget godis alls. Men det gäller inte mina damer , dom får gottis i vattnet 1-2ggr i veckan under sommaren.
Under sommaren när damerna i odlingen är i högform så kräver dom en del med , bland annat mkt gödning. Jag brukar varva mellan nässelvatten , lakvatten från Bokashin och hönsgödsel. Det kan se ut som så att jag vecka ett ger dom lakvatten tillsammans med vattnet på måndagen och på fredagen får dom hönsgödsel som fått lösa upp sig i vattenkannan under natten. Vecka två ger jag nässelvatten blandat med vattnet i vattenkannan på måndagen och på fredagen ger jag som innan hönsgödsel. Jag tycker att det fungerat väl hitills och damerna har växt sig stora. Nässlor finns ju att tillgå lite här och var, samtidigt som lakvattnet tappas från Bokashin under diskbänken. Det enda jag mellan varven får köpa in är hönsgödsel , beroende på hur mkt jag kan få tag på av andra som har egna höns. Byteshandel , det är fint! Jag gillar som sagt att ta tillvara på det som finns runt om mig , jag ser det som ett hållbart val i odlingen både för att minska konsumtion samtidigt som min plånbok tackar mig. Jag vill ju i grunden inte att odlingen ska bli mer kostsam än det den ger tillbaka. Jag vill kunna skörda mer utan att det ska drabba ekonomin. Även om jag kan tycka att det mellan varven är kul att titta efter nyheter på odlingshyllorna i butik , så är det ytterst sällan som jag faller för något. Oftast blir det mer en källa till inspiration, vad har jag hemma så jag kan göra något liknande?
Vad finns det mer förutom majonäshinkar?
Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser! Jag har odlat i det mesta , en gammal stövel blev till en udda "kruka" en gång. Sen finns det fina godoslådor i butikerna som man kan fråga efter , dom får man ofta gratis och dom är perfekta att driva upp små frön och plantor i. Sen har vi dom klassiska mjölkkartongerna osv , dom är suveräna! Och dom får ju ett till syfte innan man tillslut återvinner dom, vilket är extra roligt. Jag brukar även passa på att fråga efter hinkar som butiken haft sina snittblommor i , dom är riktigt fina faktiskt. Oftast svarta och det finns lite olika storlekar, även dom får man ofta gratis. Vilket är underbart! I grunden tror jag att man måste våga titta utanför det som man annars tar förgivet att man "måste" ha och vågar fråga. Det är oftast väldigt hjälpsamma och glada personer man möter när man frågar efter tomma godislådor eller hinkar från ex restauranger. Dom ska ju oftast slänga dom ä'ndå och ser nog större glädje i att dom kan användas igen av någon annan. Som jag nämnde innan , glöm inte att göra hål i botten eller anpassa vattenmängden efter storleken på plantan. Det är så lätt hänt att man av omtanke dränker rötterna av misstag. Plantetiketter kan man även där göra egna , dels från glasspinnar man sparat eller klippa ut egna från exempelvis tomma smörpaket eller glasslådor osv. För även om man på nått vis lyckas slarva bort en del etiketter med sortnamn under säsongens gång , så är iaf jag väldigt noga i bröjan. Och då är det perfekt om man kan klippa ut sina egna, så slipper dom ta slut när man behöver dom som mest.
Jag säger det så många gånger , men jag upprepar det mer än gärna igen.. Jag älskar att byta frön med andra så fort jag får chansen! Det är så otroligt roligt att få ta del av andras eventuella favoriter och sen är det bättre för plånboken med. Kostnaden för nya fröinköp kan lätt dra iväg ibland , även om jag försöker ta så många frön jag kan från min egna odling.. Så vill jag ju mer än gärna prova nya sorter varje år och det är svårt att låta bli att inte fastna för någon ny skönhet. Och då är det ju toppen om man kan byta frön med andra , där är sociala medier helt fantastiska. Där kan man möta andra med samma intresse och genomföra olika fröbyten. Sen kan man ju försöka ordna lokala träffar där man tillsammans kan ordna fröbyten direkt på plats. Och tänk vilka härliga samtal man kan få tillsammans med andra som man delar samma intresse med. Utmärkt tillfälle att samla nya ideer och lösningar på eventuella problem man stöter på kring odlingen. Och samtidigt samla på sig fler fröpåsar och det om något är väl perfekt!